luni, 21 aprilie 2014

Joc : Animalele si locul lor de viata


Astazi e sarbatoare si in plus ,ploua ,asa ca ne jucam in casa .Iata un joc in stilul Montessori pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 10 ani ,cu care va veti putea juca timp indelungat : Animalele si locul lor de viata
Pentru inceput ,descarcati ,imprimati , plastificati/lipiti pe carton si decupati fisierul pe care il puteti gasi aici :

Pentru cei mici (1-2 ani) jocul este doar unul de recunoastere a animalelor des intalnite ,alegeti imaginile cu animalele pe care copilul le poate intalni in viata de zi cu zi si prezentati-le copilului,eventual discutati despre ele .Vaca,pisica sau catelul sunt animale potrivite pentru a incepe ,cu intrebari de genul "Cum face vaca?"  "Unde crezi ca locuieste?" Chiar daca cel mic nu vorbeste inca ,puteti raspunde in locul lui ,el se va uita la imagini si jucandu-va impreuna,el va retine foarte multe .Explicati tot ce puteti explica despre fiecare animal ,chiar daca vi se pare complicat pentru copil .E impresionant cat de multe pot invata copiii la varstele fragede ,profitati de asta .

Dupa ce copilul se familiarizeaza cu acestea,introduceti treptat alte imagini,cu alte animale ,care locuiesc in acelasi loc .Pentru inceput alegeti ferma sau casa omului,pentru a putea apoi sa le vedeti si in realitate .

Pentru copiii mai maricei (2-4 ani ) puteti incepe deja a tria animalele in functie de locul in care locuiesc .Se vor alege insa plansele cu locuri familiare,despre care ati vorbit deja cu cel mic, si se  vor prezenta doar jetoanele cu animalele care locuiesc acolo .
Copilul trebuie sa plaseze animalul pe plansa corespunzatoare .Fara reguli,doar recunoastere si triere dupa un criteriu.

Daca cel mic se descurca deja bine,complicati sarcina : inca o plansa ! Inainte de a prezenta plansa cu locul de viata ,asigurati-va ca cel mic cunoaste animalele care locuiesc acolo .Organizati deci inainte un joc de observare a jetoanelor,spuneti copilului cum se numeste fiecare animal,unde traieste ,ce culoare are si asa mai departe. 
Varianta pentru a complica jocul : introduceti un animal in plus ,care locuieste in alta parte (spre exemplu,daca va jucati cu animalele de la ferma,printre ele adaugati o girafa sau un crocodil) Copilul va trebui sa identifice intrusul .
Se vor introduce treptat cat mai multe planse,discuta despre cat mai multe animale,tria animalele dupa locul in care locuiesc si asa mai departe.

Pentr cei mai mari puteti organiza un joc cu reguli .Jetoanele vor fi puse in centru,se vor imparti plansele intre jucatori si fiecare jucator va lua cate un jeton .Daca animalul de pe jeton locuieste intr-unul din locurile prezentate in plansa pe care a primit-o initial,va pastra jetonul si il va aseza la locul potrivit si va avea dreptul sa mai ia inca un jeton.Daca nu ,il va pune la loc si va fi randul urmatorului copil .Castiga cel care a completat primul plansele primite (fara greseala,bineinteles) 
Iata-ne si pe noi ,concentrati tare :

Distractie placuta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu