duminică, 1 iunie 2014

Muzica :moderna sau clasica ?

Nu ştiu când am început pentru prima dată ascultăm muzică împreună.Probabil încă din burtică.Un lucru e sigur,nimic nu îi face pe copii mai fericiţi decat muzica. (nimic in afara de pupicii mei,desigur ! )
Nu o vorbesc despre primele întâlniri cu instrumentele muzicale (idei bune puteţi găsiţi pe unul din blogurile dragi mie, în articolul Cosul cu muzica ) Nu o sa vorbesc nici despre primul dans împreună ,nici despre primul cântecel pe care l-am fredonat toţi trei .

Am crescut ,aşa trecem la etapa superioară :) .Facem cunoştinţă cu cei mai cunoscuţi compozitori şi artişti ,încercăm facem diferenţa dintre muzica modernă şi cea clasică,încercăm recunoaştem artistul/compozitorul şi îl recunoaştem în imagini,ne îmbogăţim vocabularul ,toate astea în timp ce ne jucăm.

 Activitatea aceasta e o activitate care poate dura săptămâni/luni/ani în şir .
 

Am început prin a imprima şi plastifica imaginile de nomenclatură. Primele,găsite pe site-ul http://www.participassions.org/ ,sunt imagini de nomenclatură cu compozitori celebrii ,însoţite de câteva detalii despre fiecare compozitor .Site-ul necesită înregistrare şi este în limba franceză.Pentru a evita "alergatul" prin lumea virtuală,le puteţi găsi direct aici  Iată cam cum arată


Pentru partea a doua a activităţii,cea legată de muzica modernă ,am creat imagini de nomenclatură cu o parte dintre cei mai cunoscuţi artişti ai epocii noastre (cântăreţi şi grupuri de muzică) Am ales şi în funcţie de preferinţele proprii .Le puteţi descarca aici 

Pentru a le putea folosi în două activităţi diferite şi mai ales pentru ca diferenţa fie flagrantă pentru cei mici , am preferat ca imaginile din cea de-a doua categorie (muzică modernă) fie alb-negru .În plus,ador fotografiile alb negru aşa le-am făcut un pic pe placul meu .

După ce treaba asta a fost terminată,a început joaca propriu zisă ,joacă ce continuă şi astăzi şi probabil va continua mult timp de acum înainte. Cultura muzicala se construieste in timp,nu ?

În fiecare zi ascult
ăm muzica unui compozitor/muzician.Am început cu Mozart pentru îl cunoşteam deja şi pentru cei mici aveau chiar o melodie preferată .Este vorba despre aceasta :


Dans,râsete,voie bună .
Apoi alta melodie :

Apoi inca una,si inca una ,ne alegem fiecare melodia preferată,vorbim şi despre cele care nu ne plac .Apoi organizăm un joc ,ascultăm mai multe melodii ale lui Mozart (pe care le-am ascultat înainte) printre care se află şi un "itrus". Am numit jocul "E Mozart /Nu e Mozart" .Privim imaginea de nomenclatura cu Mozart şi povestim tot ce putem povesti despre compozitor (pe înţelesul celor mici) .O ascundem printre alte imagini cu muzicieni şi încercăm o regăsim .Şi iarăşi ascultăm o melodie ,ne imaginăm ce poveste se ascunde în spatele muzicii .Inventăm cuvinte pentru melodiile ascultate.Casă răsună de tra la la şi de râsete .Copiii uimesc cu imaginaţia lor aşa ziua urmatoare trecem la Chopin .Şi apoi la Bach .De fiecare dată aleg cele mai cunoscute melodii ,cele mai celebre compoziţii,cele mai frumoase arii .După ce am parcurs deja 3-4 compozitori,încercăm recunoaştem melodiile ,după compozitor .Sau fredonăm una din melodiile preferate atunci când privim imaginea de nomenclatura.

Nu am prezentat de la bun început toate imaginile,mi-era teamă nu fie prea mult pentru cei mici .Am început cu o imagine,apoi două,apoi trei ...

Pentru a nu ne plictisi,am trecut apoi la muzica modernă .Am început cu Mickael Jackson , "Black&White" .Şi am folosit ocazia pentru a explica un pic mesajul transmis,am vorbit despre rasism,despre diferenţele de culoare dintre oameni,am folosit termeni noi cum ar fi "discriminare" sau "toleranţă".Mai mult,am învăţat doua cuvinte în limba engleză (black=negru şi white=alb )

A urmat dragostea tinereţii mele,Elvis .Aici a fost cel mai nostim,am vorbit despre rock 'n roll şi mai ales am dansat ! Cu dat din funduleţ,din picioare şi din şolduri .Şi am ras ! Cu hohote !! 


Am amestecat apoi imaginile de nomenclatură între ele : compozitori şi cântăreţi .Primul joc (moment calm) ,separarea imaginilor :Muzică modernă sau clasică?

Apoi ascultăm o melodie şi încercăm ghicim ce fel de tip de muzică este şi mai ales cine cânta sau cine a compus melodia .Şi căutăm imaginea potrivită în coşul
.

Jocul nu s-a terminat inca ,mâine vom ascultă Bob Marley şi vom vorbi despre reggae .
.Ca o completare a activităţii noastre,puteţi eventual va inspiraţi şi din minunatele jocuri descrise in Micul atelier de creatie .
După cum spuneam,e un joc care va dura muuuuult timp .Sunt chiar şanse dureze o viaţă întreagă !


Un comentariu:

  1. Ce abordare interesanta! Imi place ideea compararii si studierii in paralel la genurilor muzicale. Multumesc pentru mentionare. Spor la joaca in continuare!

    RăspundețiȘtergere