miercuri, 14 mai 2014

Primele notiuni de capilaritate

Pentru inceput ,definitia capilaritatii aici : http://dexonline.ro/definitie/capilaritate
Cam complicat de explicat in cuvinte pe intelesul unui copil de varsta prescolara (nici la varsta scolara lucrurile nu sunt diferite) Si totusi intrebarile lor ne obliga sa cautam solutii si raspunsuri pe intelesul lor.
Pentru a introduce primele notiuni de capilaritate ,cel mai simplu pentru mine a fost sa creez situatii practice,ocazii pentru a observa fenomenul .
Iata deci prima experienta.
Ne trebuie:
-un filtru de cafea 
-cateva culori carioca
-un pahar mare gol si un pahar mic  cu apa
-o pipeta sau eventual o seringa (in functie de indemanarea copilului) 
Noi am efectuat "munca" in doua etape,voiam ca totul sa fie clar si sa putem observa si explora materialele in liniste,fara teama de a rupe hartia (de curiozitate) Asa ca in prima zi (ieri) am decupat formele rotunde ,azi am folosit florile si am folosit rezultatul pentru realizarea unei lucrari un pic mai "artistice" 
Pentru inceput se va decupa deci hartia filtrului de cafea ,in forma de rotund.
Cu ajutorul culorilor carioca vom face cateva puncte mari in centrul cercului din hartie .Nu e nevoie sa miscam carioca pe hartie,daca o vom tine nemiscata,vom observa cum  hartia absoarbe culoarea iar punctul ,mic la inceput,se va mari. Eu am folosit cu cei mici culori carioca lavabile,ca sa fiu sigura ca nu isi vor murdari hainele,cele din poza de mai sus sunt doar pentru poza,primele pe care am pus mana cand am pregatit materialele necesare.
Cercul din hartie va fi asezat apoi pe paharul gol .Se va alege deci un pahar cu diametrul mai mic decat cercul din hartie (din plastic sau sticla,nu are importanta,atata timp cat este transparent)
Cu ajutorul pipetei ,copilul va lua cateva picaturi de apa si le va picura in mijlocul cercului din hartie.Daca cel mic nu se descurca inca bine cu pipeta,fie va fi ajutat de mama ,fie se va folosi o seringa micuta in care mama va pune putina apa,inainte de a incepe .
Observam impreuna ce se intampla,incercam sa intelegem de ce ,admiram modul in care culorile se amesteca .Explic notiunea de capilaritate in termeni simpli,folosesc cuvintele "capilar" si "absorbant" pentru prima data.
Dupa ce hartia este complet uda,putem continua desenul cu carioca,se va putea observa si mai bine modul in care culoarea se raspandeste prin hartia umeda.
Urmeaza partea a doua,aceea a cautarii unei utilitati pentru obiectele  colorate  confectionate.Asa ca azi am facut acelasi lucru ,insa de data asta cu forme de flori .Azi am folosit seringa,pentru a schimba un pic activitatea si am lasat florile direct pe masa cand am picurat apa.



Dupa ce am terminat,am hotarat sa cream un tablou de primavara,cu flori.
Iata ce am folosit,in plus de cele scrise mai sus :
-o foaie colorata
-lipici
-hartie creponata pentru iarba
-cateva flori de lipit

Ce a urmat ,e simplu de ghicit.Au lipit iarba,apoi florile,au facut si cateva tije pentru flori,un pic de culoare pe ici,pe colo ,si la sfarsit au adaugat florile de mai sus.
Tabloul lui Piciunici :
Si cel al lui Piciunel:

4 comentarii:

  1. Ce activitati minunate! Felicitari pentru acest blog foarte interesant, o adevarata sursa de inspiratie! Numai bine si spor la joaca in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da!!!!! cu adevarat o sursa de ispiratie...multumim

    RăspundețiȘtergere