luni, 27 octombrie 2014

Prima bicicleta : bicicleta fara pedale


De ce fara pedale ?De ce nu o tricicleta traditionala ? Motivele au fost mai multe.
In primul rand pentru ca o tricicleta obisnuita nu e de mare folos unui copil din punct de vedere motric .Copilul e dependent de cele 3 roti,fara sa faca absolut nici un fel de efort pentru mentinerea echilibrului .Mai mult ,daca se plictiseste de pedalat,tricicleta se transforma de cele mai multe ori intr-un fel de "carucior" ,in care piciul sta confortabil in timp ce mama impinge .Nu prea corespunde cu notiunea de autonomie pe care incerc sa o incurajez ,nu ?
Cu o bicicleta fara pedale copilul invata sa-si mentina centrul de gravitate stabil,sa ramana in echilibru,folosind in acelasi timp forta muschilor pentru a avansa . 
Etapa "pedalatului" urmeaza abia apoi,dupa ce mentinerea echilibrului nu mai reprezinta o problema .
Si cine nu si-a vazut copilul pedaland in gol doar pentru ca rotile tricicletei se blocasera din cauza unei pietre ?Sau obosind in 5 minute pentru ca e greu de pedalat in panta ? Cine nu a stat cu spatele curbat ore in sir ,cine nu s-a chinuit ca sa scape de rotitele ajutatoare la biciclete ?Cine nu a trebuit sa astepte varsta de 7 ani pentru a-si vedea copilul mergand pe bicicleta fara ajutor,fara probleme ? Ei bine,parintii care au cumparat in loc de tricicleta,o bicicleta fara pedale .
Lista cu avantaje ar fi lunga :greutate mica fata de tricicletele traditionale,usor de manevrat de cei mici,posibilitatea de a fi folosita chiar si atunci cand drumul e foarte ingust,posibilitatea de a o utiliza inca de la varsta de 18 luni,riscuri mici de a se lovi sau de a-si prinde picioarele in pedale si,cel mai important,sentimentul de autonomie pe care copiii il apreciaza atat de mult .
Bun,m-am convins ,asta vreau pentru piciunei .Cum aleg insa bicicleta fara pedale ideala ?Sunt sute de modele ,pe care si cum sa il aleg ?
Dupa mai multe ore de cautari  ,iata cateva criterii de care am tinut cont :
- materialul din care sunt facute rotile :am preferat rotile din cauciuc,care pot fi umflate daca este nevoie in locul celor din plastic,mai rigide ,care nu se desumfla 

-prezenta franei de mana :bicicleta poate fi folosita pana la vartsa de 5 ani si chiar mai mult ,in functie de model Cu timpul,copilul capata incredere,avanseaza din ce in ce mai repede,e practic sa aiba posibilitatea sa micsoreze viteza ,daca isi doreste

-inaltimea maxima la care poate fi ridicata saua si ghidonul .Am vrut biciclete pe care copiii sa poata sa le utilizeze cat mai mult timp ,deci era nevoie ca bicicleta sa "creasca" si ea o data cu cel mic 

-materialul din care este construita :exista biciclete fara pedale din lemn.Sunt superbe,nimic de zis ,cu toate astea eu nu le-as recomanda.In primul rand pentru ca lemnul se rupe mult mai usor si in al doilea rand nu pot fi uitate nici un pic in ploaie ,lemnul se strica foarte repede .Si cum stiu cam cat de ordonati sunt copiii in general,am preferat biciclete care sa reziste in toate conditiile .Puteti alege,in functie de buget ,fie o bicicleta din plastic rezistent ,fie una din metal usor .Noi am optat pentru cea din metal .

-greutatea bicicletei .Am ales o bicicleta usoara ,in primul rand pentru ca e mai usor de manevrat,de scos din garaj etc si in al doilea rand,in cazul in care cel mic cade ,o bicicleta usoara nu il va lovi .Unele modele sunt prevazute chiar cu sisteme de pus pe umar,in cazul in care copilul nu mai doreste sa mearga pe bicicleta

-e util ca bicicleta sa aiba un suport pe care copilul sa isi poata pune picioarele atunci cand avanseaza ,e  mai odihnitor .

De asemenea,am preferat o bicicleta cu un astfel de sistem de sprijin,pentru a putea fi lasata oriunde :


-culoarea :baietii au preferinte clare,albastru pentru Piciunel si portocaliu pentru Piciunici,trebuia musai sa gasim biciclete pe gustul lor si nu toate modelele pun la dispozitie culorile dorite de noi 

-pretul si marca : am cautat o bicicleta de calitate la pret mic,cu garantie din partea producatorului si fara sa coste o avere .Am ales marca Strider Bike si suntem extrem de multumiti.
Bicicleta lui Piciunel :

 Si bicicleta lui Piciunici :

Am auzit foarte multe lucruri bune despre Ezee Glider sau Puki ,marca insa e mai putin importanta daca toate celelalte conditii de mai sus sunt indeplinite.
Cateva poze cu noi :
Important :casca de securitate si protectiile pentru genunchi si coate sunt foarte importante cand copilul incepe sa capete incredere si sa avanseze cu viteza .Ca si in cazul unei biciclete obisnuite pentru adulti,e important sa luam toate masurile de securitate .Noi le-am comandat,sosesc saptamana viitoare :)

 V-am convins ? Distractie placuta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu