luni, 28 iulie 2014

7 sfaturi care te vor ajuta sa nu mai tipi la copil

1.Respira si vorbeste incet
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand simti ca presiunea incepe sa creasca este sa respiri
Respira de 3 ori puternic,inspirand pe nas si expirand pe gura,acest lucru te va ajuta sa te calmezi un pic iar gestul tau va arata copiilor ca stii sa stapanesti presiunea si enervarea pe care o simti.
Dupa aceea,daca baieteul/fetita ta continua sa fie agitat,enervat si tipa ,incepe sa ii vorbesti incet(nici prea incet insa suficient cat sa te poti face auzita) .Trebuie sa intelegi ce se intampla si de ce copilul este enervat ,insa daca si tu tipi ,lucrurile se vor inrautatii ,in schimb daca vorbesti incet,copilul e obligat sa se calmeze pentru a auzi ce spui .Profita de momentul de liniste si transmite mesajul pe care vrei sa il transmiti .

2 Aseaza-te pe podea
Cand copilul tau te enerveaza cel mai tare,cand simti ca nu mai poti,ca ai ajuns la limita si ca vei incepe sa tipi,aseaza-te jos,la inaltimea copilului si intreaba-l daca vrea sa te ia in brate.Poate ti se pare ciudat insa cand simti nevoia sa fugi ca sa nu-l mai auzi ,inseamna ca are nevoie sa ii arati cat il iubesti. In maxim 5 minute totul va intra in ordine. De ce? Pentru ca un copil face prostii si tipa pentru a atrage atentia,este felul lui de a se exprima.
Rezervorul afectiv  al unui copil se goleste usor,o imbratisare,un pupic si se va umple la loc iar el va inceta sa se comporte urat doar pentru ca tu sa te ocupi de el.

3 Fa o pauza de pipi (chiar daca nu simti nevoia)
De foarte multe ori in momentele de criza ,avem tendinta de a reactiona excesiv,si foarte des explodam .O pauza de pipi (sau o pauza de 2 minute in alta camera)iti va permite sa te calmezi sa iti amintesti cum vrei sa fii cu adevarat,si sa regasesti energia necesara pentru a actiona cu calm.
Foarte des cand tipam la copil,o facem pentru ca ne e teama de a nu fi un parinte bun,ne simtim pierduti,avem indoieli in privinta educatiei pe care o dam copilului si din aceasta cauza reactionam in mon disproportionat .Bineinteles,inainte de a parasi piesa,nu uita sa te asiguri ca nimic rau nu se poate intampla copilului tau si ca este in siguranta.

4. Canta
Cand simti ca te apropii de limitele tale si ca mai e doar nevoie de o picatura pentru ca paharul sa fieplin,incepe si canta .In general,copiii sunt surprinsi ,iar tu te poti calma fara a tipa la ei .(Sunt convinsa ca atunci cand o faci,iti pare rau)

5 Transforma-te in oglinda
Daca de exemplu copilul bate cu piciorul in pamant pentru ca vrea o bomboana,si repeta,repeta,repeta,sperand sa cedezi?,in loc de a striga la el "Termina,taci o data,ca ma scoti din sarite si o iei " :) comporta-te ca o oglinda si imita gesturile lui,in felul acesta el va vedea ca l-ai inteles .Bate din picior si spune "Vrei o bomboana imediaaaaat!! Ti-e pofta acum de o bomboana si te enerveaza pentru ca mama spune nuuu " "Nu conteaza ca trebuie sa mancam in 5 minute,tu acum vrei o bomboana " etc etc
Simplul fapt ca se va simti ascultat il va calma si va fi mult mai disponibil pentru discutie.Puteti chiar manca impreuna o bomboanaimaginara si inventa cele mai bune bomboane din lume:)

6 Daca ar putea,ar face
Cand ai chef sa tipi la copil pentru ca nu aranjeaza camera sau nu repeta lectia ,adu-ti aminte ca in general poti avea incredere in copilul tau.
Spune-ti "daca ar putea,ar face ".De obicei el face totul pentru a-ti face placere,este uncopil bun,atunci de ce nu face ceea ce ii ceri?Poate ca in camera lui e mult prea dezordine si simte ca nu poate face fata singur Sau poate ca lectia are o parte pe care nu a inteles-o bine.
Gaseste un acord cu el si puteti face lucrurile impreuna,tu il ajuti sa stranga ce e pe covor iarel aseaza lucrurile de pe birou.
Ajuta-l sa isi organizeze sarcinile,pentru ca totul sa fie posibil de facut.
Cand poate,el face cu drag ceea ce ii ceri.

7.Testul barierelor
Copilul are nevoie sa se simta in siguranta,are nevoie sa stie ca noi,parintii,suntem in  stare sa punem un cadru solidin jurul lor pentru a-i proteja ce ceea ce se intampla in lume .Ca un fel de balustrada la un balcon,care nu te lasa sa cazi.
Foarte des copilul va veni sa incerce daca barierele sunt solide. E datoria ta ca ii dovedesti ca sunt.
Daca tipi si te enervezi creezi efectul invers si provoci copilului tau un sentiment de teama.
Pune deci doar bariere si limite clare,ramai ferm, nu abandona si nu schimba regulile in nici o situatie.
Are nevoie de asta pentru a se simti in siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu